Vitaal en Sociaal

Thuis

Thema Thuis

Wat willen we bereiken?

Iedereen heeft een thuis nodig. We willen dat iedereen die dat nodig heeft beschermd en veilig woont, met de juiste begeleiding en ondersteuning, gericht op persoonlijk en maatschappelijk herstel.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

We richten ons op mensen die zich door aanleg of omstandigheden minder goed zelf kunnen redden. Slachtoffers van huiselijk geweld, dak- en thuislozen, personen met verward gedrag, cliënten voor beschermde woonvormen. Voor een belangrijk deel doen we dat ook regionaal.
We richten onze aanpak vooral op het voorkómen van problemen en escalatie. We willen voorkomen dat we een beroep moeten doen op specifieke opvangvoorzieningen of intensieve zorg, omdat we er niet snel genoeg bij waren. Daarom steken we veel energie in preventie, versterken van zelfredzaamheid, eerder oppikken van signalen en vroegtijdige lichte vormen van hulp en ondersteuning. Waar mogelijk krijgen mensen die hulp en ondersteuning thuis in hun vertrouwde omgeving of wijk, steeds vaker ook met inzet van ervaringsdeskundigen. De voorzieningen waar mensen tijdelijk opgevangen worden moeten naast veilig en passend ook kunnen bijdragen aan het herstel van mensen. De huidige verouderde doorstroomvooziening gaat daarom vervangen worden voor nieuwbouw waarmee we in 2020 willen starten.
Een aantal in deze begroting gepresenteerde beheersmaatregelen voor de Maatschappelijke Ondersteuning raakt ook het thema Thuis. Dat geldt in het bijzonder voor de ondersteuning die wij geven in de vorm van Beschermd Wonen.
Voor de duidelijkheid staan deze maatregelen op één plek bij het thema Betrokken zijn.  

Huiselijk geweld en kindermishandeling
We zorgen dat bij alle vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties (GIA) de juiste interventie, hulp en opvang beschikbaar zijn. We doen dat met Veilig Thuis West-Brabant. In 2019 hebben alle regiogemeenten het regionaal programma Geweld Hoort Nergens Thuis vastgesteld, als leidraad voor hun activiteiten in de komende jaren.
Het regionaal programma heeft dezelfde indeling in programmalijnen als het landelijk programma:

  1. Geweld eerder en beter in beeld
  2. Geweld stoppen en duurzaam oplossen
  3. Aandacht voor bijzondere groepen.

Breda is als centrumgemeente verantwoordelijk voor ondersteuning bij en uitvoering van dit programma in de regio. In 2020 en volgende jaren richten we onze aandacht op implementatie in de gemeentelijke organisatie (uitvoering sociaal domein) en verder in de gemeente.

Integrale crisiszorg
Sinds september 2019 is het (crisis)meldpunt in de regio West-Brabant operationeel. Voor melding van ernstige zorgen over burgers, die vanwege veiligheid om directe actie vragen. We gaan het meldpunt verbreden, zodat mensen ook ernstige zorgen die niet meteen acuut zijn, hier kunnen melden. We willen het Meldpunt Zorg en Overlast van de GGD en dit (crisis)meldpunt integreren.
Hier komen dan ook meldingen binnen over personen voor wie het nodig is te onderzoeken of hij/zij (verplichte) geestelijke gezondheidszorg nodig heeft. Dit doen we in het kader van de Wet verplichte ggz.

Aanpak verward gedrag
Landelijk sturen we op een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. In Breda is de lokale uitvoeringsagenda vastgesteld voor 2019 en 2020, met een integrale aanpak van zorg, overlast en veiligheid. In 2019 wordt duidelijk of we de beoordelingslocatie (SPOR: spoedeisende psychiatrische onderzoeksruimte) voor onze regio behouden. We ontwikkelden met de regio een de-escalatiemodel, met afspraken tussen professionals over het op- en afschalen van hulp en zorg, inclusief overlast. Doel is voorkomen van escalatie van problemen bij personen of in huishoudens. Dit model voeren we in 2019 lokaal in. Eind 2019 bekijken we de werking van het model en stellen we het in 2020 zo nodig bij.

Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang
Psychisch kwetsbare mensen én mensen met een licht verstandelijke beperking bieden we begeleiding en waar nodig onderdak (beschermd wonen en maatschappelijke opvang). We zoeken als regio voortdurend naar nieuwe afspraken met woningcorporaties, particuliere verhuurders en ontwikkelaars. We kijken naar beschikbare en geschikte woningen en mogelijkheden om nieuwe woonvormen te ontwikkelen. Vanuit de gedachte zo zelfstandig en zo normaal mogelijk bieden we (ambulante) ondersteuning, steeds meer in regiogemeenten wanneer de cliënt dat wil.
In 2020 gaan we het bouwstenenmodel beschermd wonen door ontwikkelen. We willen betere begeleiding, inclusief een vorm van nabijheid wanneer de cliënt dat nodig heeft, flexibel aan huis, zodat mensen minder vaak uit hun vertrouwde omgeving weg moeten. Vanuit het principe de juiste zorg op de juiste plek verwachten we een afname van het beroep op relatief dure begeleiding vanuit het regionale budget beschermd wonen.

Dak- en thuislozen
Voor dak- en thuislozen bieden we met het loket Centraal Onthaal hulp en onderdak. We maken met iedere cliënt een herstelplan. Ook hier werken we mét de regiogemeenten aan alternatieve vormen van opvang en begeleiding. Cliënten met een herstelplan worden op verschillende manieren opgevangen. Sommigen kunnen (tijdelijk) bij familie of vrienden verblijven, anderen gaan naar een crisiswoning en een grote groep gaat naar opvangplekken bij bijvoorbeeld Villa Boerebont of de Bredase Doorstroomvoorziening (DSV).
De DSV biedt 24-uurs dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen vanaf 18 jaar uit de regio Breda. Het pand is verouderd en in technisch matige staat. De huisvesting sluit niet meer aan bij het doel, toeleiden naar herstel. Er is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor vervangende huisvesting.  Het onderzoek is afgerond en we zien mogelijkheden voor nieuwbouw, dat voldoet aan de uitgangspunten uit het programma van eisen. We gaan uit van een sober, doelmatig en flexibel gebouw, passend bij het huidige doel én met een flexibele inrichting zodat het gebouw in de toekomst (eventueel) een andere functie kan krijgen. De besluitvorming hierover loopt parallel aan de begroting. Dit willen wij in 2019 afronden, zodat we spoedig kunnen starten met de voorbereidingen voor een nieuwe DSV.

Ketenaanpak verslavingszorg
De verslavingsproblematiek neemt toe. We maken ons zorgen over de complexe situaties de ontstaan bij GHB-verslaafden en gaan ons extra inzetten  voor een goede opvang.
De verslavingsketen van preventie, behandeling en begeleiding moet daarvoor worden versterkt . Naast de kleine groep GHB verslaafden gaan we speciale aandacht geven aan mensen die kampen met een verslaving in combinatie met psychische problematiek of een verstandelijke beperking.