Vitaal en Sociaal

Betrokken zijn

Thema Betrokken zijn

Wat willen we bereiken?

Wij maken ons hard voor een stad waar je gezond, plezierig en veilig kunt leven, wonen en werken. Waar buren, vrijwilligers, zorgaanbieders en overheid voor elkaar zorgen. De juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek en wanneer dat nodig is. In 2020 intensiveren we de ondersteuning van mantelzorgers, bijvoorbeeld met respijtzorg, zoals beschreven in het Actieplan Respijtzorg. Ook bouwen we met onze partners verder aan de toegankelijkheid van de stad, vanuit de Vervolgagenda Toegankelijkheid 2019-2020. En zetten we onze opvang aan ongedocumenteerden onverminderd voort, zodat zij niet op straat hoeven te slapen.
Bewoners ervaren dat ze een zinvolle daginvulling hebben, dat ze van waarde zijn en ertoe doen. Dat kan door te werken, maar ook door op een andere manier bij te dragen aan de maatschappij, zoals het verzorgen van familie of gezin of door vrijwilligerswerk. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn goud waard. Hun inzet en ondersteuning is hard nodig om het hoofd te bieden aan de groeiende vraag naar zorg en ondersteuning.
We willen dat je in Breda plezierig, veilig en gezond oud kunt worden. We betrekken ouderen daar zelf bij. Breda loopt voorop als het gaat om de innovatieve aanpak van eenzaamheid en cliëntondersteuning. In 2020 blijven wij daar extra op inzetten.

Wij investeren in een stad waar iedereen kan meedoen en niemand tussen wal en schip valt. Deze waarden staan centraal in het beleidskader Breda Doet - Samen Door 2019/2020. In 2020 maken we een nieuw beleidskader, om samen met Bredanaars de beste maatschappelijke ondersteuning te organiseren.
Mensen zorgen voor elkaar. Het is onze ambitie om hen hier zo goed mogelijk te faciliteren. Zorg voor Elkaar Breda is daarvoor de aangewezen vraagbaak. Daarom blijven we investeren we in de vindbaarheid en bekendheid van het netwerk.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

Wij werken samen met de stad aan de volgende punten:

  1. De druk op de sociale voorzieningen is merkbaar en zichtbaar in de cijfers. Dit is het gevolg van meer nieuwe vragen naar ondersteuning en zorg. Maar ook door afschaaleffecten van complexe, langdurige zorg. Deze groei van (complexe) vragen gebeurt tegen de achtergrond van teruglopende budgetten in de komende jaren. We willen passende zorg en ondersteuning voor iedereen betaalbaar houden. Daarom is het belangrijk om in de wijk efficiënt op en af te schalen. We blijven de samenwerking in wijken versterken, zorgen dat professionals elkaar kennen en elkaars expertise optimaal gebruiken. Dit geldt binnen het sociaal en medisch domein (vooral de koppeling naar huisartsen en wijkverpleging). Hiermee bereiken we dat we de juiste zorg organiseren: door ons als gemeente, of door zorgkantoor of zorgverzekeraar daar waar dát passend is.
  2. In 2020 stellen we een nieuw kader vast voor maatschappelijke ondersteuning vanaf 2021. Dit is de opvolger van beleidskader Breda Doet - Samen Door 2019/2020. We doen dit samen met een begeleidingscommissie vanuit de gemeenteraad en hebben daarbij oog voor de ervaringen die we hebben opgedaan in afgelopen jaren.
  3. We gaan verder met de uitvoering van de Vervolgagenda Toegankelijkheid 2019-2020, waarin centraal staat: Breda, stad voor iedereen, met of zonder beperking. Zo dragen we bij aan grotere toegankelijkheid van de stad en de samenleving, op het domein Vrije Tijd en de thema’s de stad in, uitgaan en elkaar verstaan. We verbreden de aandacht naar mensen met een psychosociale beperking.  
  4. Breda vergrijst. Dat betekent dat wij heel nadrukkelijk ouderen gaan bevragen over wij daar op alle beleidsterreinen rekening mee kunnen houden. We doen dat samen met de Bredase seniorenraad. Samen zorgen we dat Breda een fijne gemeente blijft om in te wonen, ongeacht leeftijd. We delen kennis over (technologische) middelen, die het leven op leeftijd makkelijker en veiliger maken. Met campagnes als Wonen met Gemak werken we aan bewustwording over wat je op jongere leeftijd al kunt doen om plezierig oud te worden. We blijven ook actief zoeken naar en gesprekken voeren met interessante en innovatieve woon-zorgconcepten voor Breda. want de vergrijzing vraagt om meer dan alleen een wmo-zorgaanbod. Plezierig wonen, voorzieningen in wijken en buurten en een veilige en toegankelijke buitenruimte zijn daarbij belangrijk.
  5. De gemeente neemt zijn verantwoordelijkheid voor vluchtelingen wiens asielaanvraag door het Rijk is afgewezen, maar die (nog) niet teruggaan naar hun geboorteland. Scherp in de geest van het veranderende rijksbeleid ondersteunen we deze groep mensen met tijdellijke opvang en doorgeleiding naar bestaande voorzieningen.
  6. We organiseren zorg samen met mantelzorgers en vrijwilligers. Zij bieden essentiële hulp in zorg en welzijn. Maar ook zij moeten op onze ondersteuning kunnen rekenen, bijvoorbeeld met aandacht, kennis en respijtzorg. We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken om mantelzorger en/of vrijwilliger te worden en te blijven. We investeren in 2020 in meerdere vormen van ondersteuning van deze zo belangrijke Bredanaars.
  7. Het netwerk Zorg voor Elkaar Breda is een belangrijke pijler bij zorg, hulp en ondersteuning, dichtbij mensen en op maat. Met lichte hulp waar het kan en warme overdracht naar professionele zorg waar het moet. We vergroten naamsbekendheid, bereik en gebruik van Zorg voor Elkaar Breda, om deze pijler verder te verstevigen en uit te bouwen.
  8. We willen dat iedereen in Breda zichzelf kan zijn. Daarom zijn we ook regenbooggemeente en blijven we ons inzetten voor LHBTI-inwoners (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen). We bevorderen actief hun sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid. Dat doen we door ontmoeting, voorlichting in het onderwijs, acceptatie in zorg en welzijn, veiligheid in de wijk, zichtbaarheid in de stad en tijdens events.
  9. We geven een innovatieve boost aan toezicht op de kwaliteit van zorgaanbieders en koppelen kwaliteit nadrukkelijk aan cliëntbeleving.
  10. In 2020 wordt de nieuwe Wet Verplichte GGZ werkelijkheid. Samen met gemeenten in de regio pakken we deze taak op en zorgen we voor een heldere aanpak waarin bestaande meldpunten en de nieuwe taken samenkomen rondom integrale crisiszorg. Zodat het voor de bewoners en professionals niet ingewikkelder wordt

We bouwen met deze punten sterk voort op de aanpak van de afgelopen jaren. Nadrukkelijk aandachtspunt is het financieel beheersbaar houden van het stelsel, zodat uitgaven in lijn zijn met inkomsten van het Rijk. De maatregelen die we in 2019 hebben genomen, maken dat overschrijdingen al fors afnemen. Sommige maatregelen zullen pas in de loop van 2020 tot kostenreductie leiden. Met  enkele aanvullende maatregelen in 2020 verwachten we dat deze trend doorzet en dat we de uitgaven beperken tot de beschikbare middelen. In 2020 leggen we daarbij extra focus op:

  1. Beschermd Wonen als regionale taak. Woon- en zorgkosten zijn nu vaak gecombineerd vanuit de zorgaanbieders. We gaan deze uit elkaar halen en daarover afspraken maken met onze partners. Zo kunnen we ambulante WMO-begeleiding volgens regionale afspraken toedelen aan de gemeente waar deze plaatsvindt.
  2. Wanneer is een WMO-voorziening nodig? We zien soms een individuele maatwerkvoorziening terwijl een andere oplossing beter en goedkoper kan. Daarvoor gaan we vragen breder bespreken met bijvoorbeeld het netwerk Zorg voor Elkaar Breda en huisartsen. In 2019 deden we goede ervaringen op in de pilot Beweging naar de voorkant. De lessen die we leerden gaan we nu breder in de praktijk brengen.