Vitaal en Sociaal

Opgroeien

Thema Opgroeien

Wat willen we bereiken?

Een kindvriendelijke stad, waar elk kind gezond en veilig kan opgroeien en zich optimaal kan ontwikkelen. Een stad waarin alle kinderen kunnen meedoen, ook kinderen bij wie het opgroeien niet vanzelf gaat. Daar staan wij voor in Breda.

Dit vraagt om jeugdbeleid dat aandacht heeft voor het faciliteren van de ontwikkeling van talenten, voor het actief meedoen op school en voor activiteiten in de vrije tijd. Jeugdbeleid dat vervolgens het fundament vormt waarop we het jeugdhulpstelsel bouwen, waarin we preventie, ondersteuning en hulp organiseren voor kwetsbare kinderen en hun gezinnen.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

Jeugd
Wij staan voor de uitdaging om een nog meer samenhangend geheel te maken van algemene jeugdvoorzieningen, lichte ondersteuning en intensieve hulp bij grotere problemen, beperkingen of ontwikkelingsstoornissen. Voor de komende periode wordt een nieuw beleidskader vastgesteld, waarin we aan de hand van thema’s hebben uitgewerkt wat we willen bereiken en hoe we dat gaan aanpakken. Het gaat om de volgende thema’s en ambities:

Jeugdparticipatie: kinderen mogen meedenken, -doen en -beslissen over de toekomst van de stad.

Spelen: kinderen hebben voldoende ruimte om vrij te spelen en te ontspannen.

Gezond leven: kinderen worden beschermd tegen invloeden die een gezond leven in de weg staan.

Deze drie thema’s vallen onder gemeentebreed jeugdbeleid en worden geconcretiseerd binnen de betreffende beleidsterreinen, zoals Toekomststoel, Actieplan speelruimte, gezondheids-, cultuur- en sportbeleid.

Familie: kinderen kunnen zo thuis als mogelijk opgroeien.
Acties gericht op onder andere:

  • groter aanbod van informele (respijt)zorg;
  • meer systeemgerichte en integrale ketenaanpak in kwetsbare gezinnen;
  • meer ambulante zorgvormen ter voorkoming uithuisplaatsing;
  • uitbreiding en betere toerusting van pleeggezinnen en gezinshuizen.

Onderwijs(zorg): (kwetsbare) kinderen krijgen kansen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

  • betere afstemming professionals rond de school;  
  • uitwerken integrale aanpak van leerplicht en jeugdhulp;
  • verbeteren onderwijszorgarrangementen.

Veiligheid: kinderen groeien op in veiligheid.

  • trainen professionals in signaleren onveiligheid;
  • bijdrage aan preventieve aanpak van jeugdoverlast en -criminaliteit;
  • verbeteren ketenaanpak jeugdbescherming;
  • stimuleren aanbod specialistische gezinsinterventies gericht op veiligheidsproblematiek.

Jeugdhulp: jeugdhulp is goed bereikbaar en tijdig beschikbaar voor kinderen die dat nodig hebben.

  • versterken van het vakmanschap van en samenwerking tussen professionals;
  • beschikbaarheid specialistische expertise voor verwijzers en professionals;
  • meer afstemming tussen sociaal en medische professionals in jeugddomein.

In 2020 concretiseren we per thema de aanpak uit het beleidskader en maken we een start met de doorvoering van het nieuwe beleid in de praktijk.

De realisatie van ambities valt of staat met grip en beheersing van de uitgaven. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat de hulp en ondersteuning terecht komen bij de kinderen en gezinnen die deze het hardst nodig hebben. In 2019 zijn daarom met het Actieplan Jeugd 2019-2020 maatregelen in gang gezet om te komen tot een sluitende begroting. De maatregelen zijn primair gericht op grip en beheersing van het stelsel voor het ambulante specialistische jeugdhulp, daar bleken afgelopen jaren de uitgaven het moeilijkst beheersbaar. Net als in 2019 zetten we ook in 2020 vol in op het verder beheersen van de uitgaven voor specialistische jeugdhulp.
Deze maatregelen gaan samen met verbeteringen van de processen in de toegang tot jeugdhulp (CJG en huisartsen). De taak om toegang te verlenen tot specialistische jeugdhulp die afgelopen jaren bij het CJG was belegd, is sinds juli 2019 bij de gemeente ondergebracht. In 2020 worden processen verder verbeterd en kan samenhang worden aangebracht met hulp die aan gezinnen wordt verleend vanuit andere onderdelen van het sociaal domein. In 2020 intensiveren we ook de samenwerking met huisartsenpraktijken op basis van de evaluatie van de pilots. Deze verbeterde samenwerking moet onder meer leiden tot het meer afschalen van hulpvragen die bij de huisarts belanden en tegelijkertijd het beter doorverwijzen wanneer de inzet van specialistische jeugdhulp gewenst is.
Over de voortgang op alle maatregelen uit Actieplan Jeugd 2019-2020 wordt u periodiek geïnformeerd via de aan het Actieplan gekoppelde monitor.

Tot slot zijn wij met partners in overleg om de motie Investeren in talenten uit te voeren. Aan de thematafel Breda Opgroeien wordt gewerkt aan een gezamenlijk uitvoeringsplan waarbij wij aandacht gevraagd hebben voor ontwikkeling van activiteiten in de Hoge Vucht. Uiterlijk 1 oktober verwachten wij een subsidieaanvraag voor het gezamenlijke uitvoeringsplan. Daar waar nodig zal nog een extra impuls worden gegeven.

Onderwijs
Om onze doelen te bereiken, doen we in 2020 het volgende:

  • Samen met kinderopvangorganisaties, onderwijs, jeugdgezondheidszorg en andere maatschappelijke organisaties    breiden we het aantal uren uit voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE), van 10 naar 16 uur met behoud van het ouderbetrokkenheidsprogramma. Dit is een wettelijke opdracht vanuit het Rijk. We versterken de doorgaande leerlijn tussen de verschillende overgangsmomenten in de leerloopbaan.
  • We gaan de thema’s uitvoeren van de Strategische Onderwijs Agenda Breda 2019/2020 - 2023/2024. De focus ligt op veerkracht en identiteit, creativiteit, economie en kennis, taal, techniek en internationalisering. Daarbij zal onder andere de focus liggen op VMBO Vitaal en de volgende 10 jaarsperiode van Building 3.0, de onderwijshuisvestingsvisie. Ook is er aandacht voor de soepele overgangen voor leerlingen van scholen maar ook na school. Er is meer aandacht voor onderwijs op maat passend bij de leerling, ook wel gepersonaliseerd onderwijs genoemd, en voor de internationalisering van het onderwijs. Het voorkomen van taalachterstand op jonge leeftijd en ook op oudere leeftijd inclusief laagdrempelig aanbod voor volwassenen is tevens een belangrijk thema in de onderwijsvisie die voor de zomer is vastgesteld.
  • We versterken de doorgaande ontwikkelingslijn voor leerlingen in primair en voortgezet onderwijs.
  • ·Scholen en vervoerders werken samen aan het zo efficiënt mogelijk inrichten van vervoer. Vervoer is duurder geworden en door verzwaring van problemathiek is extra vervoer nodig op een aantal plaatsen. Leerlingenvervoer is een wettelijke taak en kent fluctuaties. Samen met het onderwijs kijken we naar efficiency mogelijkheden, onder andere bij het vervoer van en naar de eerste opvang anderstaligen.
  • Maatschappelijke organisaties werken samen aan het Actieplan Laaggeletterdheid. Focus ligt op taal op de werkvloer, digitale inclusie en Breda eenvoudig.
  • De nieuwe Economische visie verbindt de stad, inwoners en bedrijven onder andere door de innovatie bij het mkb. In werkplaatsen ontwikkelen we oplossingen voor economische en maatschappelijke vraagstukken. Studenten ervaren welke vraagstukken leven in de stad en leren bedrijven en organisaties kennen. Zo ontstaat binding met de stad, inwoners en bedrijven.
  • Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) versterkt de regionale samenwerking bij tegengaan van voortijdig schoolverlaten en bevordert toeleiding naar arbeid bij van schooluitval. Er komt extra aandacht voor aansluiting op passend onderwijs, leerplicht en jeugdhulp. De focus ligt op het leren en werken.
  • De Toekomststoel stimuleert jongeren om als volwaardige gesprekspartners mee te denken, doen en beslissen over de toekomst van de stad Breda.