Organisatie en Financiën

Solide financiën

Thema Solide financiën

Wat willen we bereiken?

Richting onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en andere overheden zijn wij een betrouwbare overheid. Dit uit zich ook in ons financieel beleid en handelen. We geven niet meer geld uit dan er binnen komt, maken meerjarige afspraken over de lastendruk voor burgers en bedrijven en zorgen voor een financiële buffer om eventuele financiële risico’s af te dekken.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

Financieel solide / sluitend financieel beeld
De vooruitgang van de stad staat voorop. Op basis van de hiervoor gemaakte keuzes (impulsen waar mogelijk en bezuinigingen waar nodig) zorgen we voor een meerjarig en structureel sluitend financieel perspectief. We monitoren onze uitgaven en zorgen dat iedereen binnen z’n budget blijft. Mogelijke financiële problemen worden opgelost waar ze ontstaan zijn. Structurele kosten dekken we met structurele middelen en we gaan extra fondsen verwerven om ambities waar te maken (o.a. cofinanciering en lobby bij het Rijk). Het beheersbaar maken én houden van de kosten in het sociaal domein is een van onze uitdagingen. De te ontvangen rijksbijdragen voor deze taken zijn het uitgangspunt.

Voorspelbare lasten
Voor onze inwoners (burgers en bedrijven) willen we beheersbare kosten.  We groeien toe naar een gemeente met lage(re) lasten. De meerjarige afspraken hierover zijn:

OZB voor woningen -1%;
OZB niet woningen +2%;
Afvalstoffenheffing +2%;
Rioolheffing + 2%;
Afschaffen hondenbelasting.

Risicopositie en transparante verantwoording
We bewaken onze risico’s, sturen actief op het verlagen van de risico’s en zorgen ervoor dat we voldoende eigen vermogen hebben. Hierdoor is ons weerstandvermogen meerjarig op orde en houden we financiële ruimte als buffer. We vernieuwen onze begroting en jaarrekening zodat de (financiële) informatie voor een ieder inzichtelijk, leesbaarden toegankelijk is.