Duurzaam wonen

Verdeling beschikbare ruimte

Thema Verdeling beschikbare ruimte

Wat willen we bereiken?

In 2020 zijn we klaar voor de invoering van de Omgevingswet in 2021. In de jaren daarna kan de implementatie dan soepel verlopen. Alle onderdelen zijn een samenspel van nieuw beleid en regelgeving, digitalisering en andere werkwijzen en processen.
De ambities van het Verhaal van Breda bepalen de richting voor de nieuwe Omgevingsvisie.
De aantrekkende economie zorgt voor meer initiatieven. Voor meer duurzame, gedragen initiatieven gebruiken we bestaande kennis en daadkracht. De intelligentie van stad en dorpen is ongekend groot. Waar verschillende belangen elkaar aanvullen, stimuleren en ondersteunen we inwoners, ondernemers en studenten bij het vormgeven van stad en dorpen. Dit is in de geest van de nieuwe Omgevingswet. Er ontstaat ruimte voor lokaal maatwerk. Onze uitgangspunten zijn: richting geven, ruimte bieden, stimuleren, ondersteunen, inzetten op snellere procedures en beschermen van de kwaliteit van de leefomgeving.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

  • In de Omgevingsvisie staat de vertaling van de ambities uit het Verhaal van Breda. In gesprek met de stad, wijken en dorpen, bepalen we oplossingsrichtingen voor vraagstukken. In 2020 bieden we deze visie aan de raad aan en is hij beschikbaar in het landelijke digitale stelsel Omgevingswet.
  • Per 2021 gelden alle bestemmingsplannen samen als één Omgevingsplan voor het hele Bredase grondgebied. We werken aan een aantal voorbereidingen, die we vanaf 2021 aan de raad voorleggen:
  1. vertaling nieuw beleid in het Omgevingsplan;
  2. bruidsschat: vertaling regelgeving, die van het rijk overkomt naar de gemeente;
  3. bundeling verordeningen;
  4. vertaling Omgevingsvisie, provinciale en waterschap verordening.

Waar het kan werken we in projecten met partners aan bestemmingsplannen met een brede reikwijdte, als aanpassing van het bestemmingplan nodig is.

  • Vanaf 2021 besluiten we in 8 weken over de meeste vergunningaanvragen. We richten de werkprocessen hierop in, samen met de ketenpartners Waterschap, OMWB, Veiligheidsregio en GGD. Ook initiatiefnemers doen hierin mee. Goede participatie is een belangrijk aandachtspunt.
  • Digitale samenwerkingsruimte ontwikkelt continu. In 2020 verwerken we de nieuwe werkprocessen, Omgevingsvisie en Omgevingsplan. Techniek en data maken we klaar voor aansluiting op het landelijke Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). De informatie is dan beschikbaar voor iedereen. De nieuwe processen, participatie en projecten krijgen betere digitale ondersteuning, gericht op meer integrale en snellere besluitvormingsprocessen. Ook hier werken we samen met ketenpartners aan het koppelen van digitale gegevens.
  • Met de ervaringen van initiatiefnemers en belanghebbenden passen we de Participatieleidraad aan. Deze wordt onderdeel van de totale participatie als gemeente, in lijn met Breda brengt het samen. Participatie is gericht op betere besluitvorming met gebruik van denk- en doekracht van belanghebbenden.

We ontwikkelen de Participatieleidraad zoveel mogelijk in het dagelijkse werk. Zo maken we ruimte voor diegenen die Breda en het gebied eromheen vormgeven en gebruiken. We evalueren en bouwen verder op de positieve resultaten en leren van minder geslaagde resultaten. Er is ruimte voor vernieuwing, samen met partners, initiatiefnemers en belanghebbenden.