Vitaal en Sociaal

Ontmoeten

Thema Ontmoeten

Wat willen we bereiken?

Breda is een stad met sterke en vitale on- en offline netwerken. Inwoners ontmoeten elkaar daar waar zij zich prettig voelen. In eigen netwerken die vanzelfsprekend ontstaan. Ze voelen zich gemotiveerd om vanuit betrokkenheid bij hun straat, buurt, wijk, dorp of kennissenkring tijd vrij te maken voor een ander. Ze zijn bereid en vinden het leuk om hun kennis en kwaliteiten in te zetten. Sterke initiatiefkracht bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen. Ze zijn meer actief betrokken bij de buurt en zorgen voor eigen oplossingen.
Niet in alle wijken is die initiatiefkracht vanzelfsprekend sterk aanwezig. Sommige wijken vragen extra stimulans en ondersteuning. Daarom begonnen we in 2019 met de uitvoeringsaanpak Een plus op kwetsbare wijken en vroegsignaleringswijken. Deze aanpak zetten we in 2020 door. We willen bereiken dat de kwetsbare wijken Hoge Vucht, Kesteren/Muizenberg, Heuvel, Tuinzigt en Haagpoort leefbaar blijven en voorkomen dat de vroegsignaleringswijken Doornbos/Linie en Fellenoord/Schorsmolen afglijden naar kwetsbare wijken.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

Wijkzaken

  • Wijkgericht werken is inmiddels buiten en binnen de gemeente erkend en komt tegemoet aan de behoeften van bewoners. De wijk- en dorpsplatforms staan daarbij centraal. We blijven deze faciliteren en ondersteunen bij hun doorontwikkeling naar open wijknetwerken. Zo bouwen we continu aan een krachtig, dekkend netwerk van wijkplatforms, die leefbaarheidsinitiatieven versterken, verbreden en vernieuwen.
  • We zetten met wijkgericht werken steeds die instrumenten in die het beste aansluiten bij vragen uit wijken om hun leefomgeving vorm te geven en daarover met elkaar te praten. Dit kunnen nieuwe instrumenten zijn of instrumenten die hun dienst hebben bewezen. Waar mogelijk gebruiken we bijvoorbeeld Breda Begroot. Zo werken we aan een krachtig, stad dekkend netwerk.
  • In de kwetsbare en vroegsignaleringswijken voeren we ook in 2020 de uitvoeringsaanpak Een plus op kwetsbare wijken en vroegsignaleringswijken uit. Op basis van analyses van de wijken, zogenaamde wijkfoto’s, werken we samen met bewoners en (wijk)professionals aan de voor 2020 opgestelde jaarprogramma’s. Daarin staan de uit te voeren activiteiten en te behalen resultaten. We monitoren de jaarprogramma’s, evalueren en stellen zo nodig tussentijds bij.
  • Ontmoeten kan op heel veel manieren. Wijkcentra blijven bestaan om ontmoetingsruimte te faciliteren voor bewoners. Besturen van wijkcentra krijgen ondersteuning op maat voor een sluitende exploitatie van wijkcentra, een stevig financieel fundament en optimaal gebruik van de activiteiten. We bieden ondersteuning in de vorm van regelmatig overleg met besturen. Waar nodig bieden we extra expertise op allerlei terreinen: vrijwilligers, juridisch, bedrijfsvoering en personele zaken. Daardoor zijn wijkcentra minder kwetsbaar en ontwikkelen ze een gezonde exploitatie en meerwaarde voor wijk of dorp.

We zien in de uitvoering van onze ondersteuning van wijkcentra dat er de afgelopen jaren structureel een bedrag overblijft. Het budget wijkcentra wordt daarom bijgesteld naar de reële uitgaven voor het wijkcentrabeleid.

Statushouders
De integrale aanpak statushouders is vastgelegd in Thuis in Breda. Dit is niet alleen de groep mensen vanaf 2016, maar alle statushouders. Iedereen wordt op eenzelfde manier ondersteund, gericht op werken, taal en participatie. Invoering van de Nieuwe wet Inburgering is uitgesteld tot januari 2021. Voor de tussenliggende periode stelde het Rijk middelen beschikbaar via de Meicirculaire. Dit als ondersteuning van de huidige groep en voorbereiding op de Nieuwe wet Inburgering. Deze middelen zetten we in als versterking van de integrale aanpak (€ 200.000 per jaar). Vooral de informele taalondersteuning en ontmoetingen organiseren we in de wijken, samen met de maatschappelijke partners.