Duurzaam wonen

Breda is een duurzame en bestendige stad

Thema Breda is een duurzame en bestendige stad

Wat willen we bereiken?

In 2044 is Breda CO2-neutraal. Daarom willen we 50% energie besparen en de rest duurzaam opwekken. Om dit te halen moeten 2.700 woningen per jaar gasloos en energiezuinig worden en zetten we in op duurzaam energie opwekken.
Breda is in 2030 de 1e Europese stad in een groen park. We zijn tevreden over de groene tulband om de stad, maar willen meer groen in stad en dorpen terugbrengen.
In 2030 zamelt Breda een zo hoog mogelijk aandeel grondstoffen in per inwoner. Huishoudelijk restafval is in 2020 nog 127 kilo per inwoner en in 2030 zo dicht mogelijk bij 0 kilo.

Wat willen we daarvoor gaan doen in 2020 ?

De duurzaamheidsvisie Breda 2030 gaan we verder concreet maken, bijvoorbeeld voor Omgevingsvisie en Omgevingsplan.

De Regionale Energiestrategie ronden we samen met 16 gemeenten, het waterschap en de provincie af in 2020.
We betrekken inwoners bij wijkenergieplannen. De raad besluit in 2021 welke wijken als eerste van het gas af gaan. Vooruitlopend brengen we samen met betrokkenen in kaart wat er in de wijk speelt op gebied van energietechniek, ruimtelijke ordening, maatschappelijke vraagstukken en sociale samenhang. De energietransitie nemen we mee in de wijk- en dorpsaanpak. Alle relevante partners worden medeverantwoordelijk. De wijken Gasthuisvelden en de bestaande woonwijk Fellenoord worden na maken we CO2- neutraal en zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte. Met de ervaringen uit de pilotwijken Gasthuisvelden / Fellenoord en Hoge Vugt, kijken we in 2020 / 2021, samen met ervaringen uit andere gemeenten wat nodig is voor wijkenergieplannen en energietransitie in de andere Bredase wijken.  
We nemen ervaringen en best practices bij andere gemeenten mee om de energietransitie bij bewoners en bedrijven te stimuleren. Bijvoorbeeld energie-adviezen aan huis en op locatie, collectieve inkoopacties, communiceren met goede voorbeelden en betrokken personen.

Bij de Voorjaarsnota heeft de Raad ons unaniem gevraagd de energietransitie in  Breda een boost te geven. We zien dat de belangrijkste stap in het proces van de Energietransitie de verduurzaming van het eigen  woningbezit is. De eerste opgave in de transitie is het naar beneden brengen van de behoefte aan energie. Vaak is dat een lastige klus. Ook de financiering voor deze noodzakelijke maatregelen is een hoofdbreken. Breda is vooruitlopend op de wijziging van de wetgeving vanwege gebouw gebonden financiering, pilot gemeente voor het woningabonnement. We werken daarin al samen met verschillende partners, waaronder het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. Bij die laatste wordt een fonds ingericht. Uit dat fonds worden bewoners begeleid en ontzorgd. En ze krijgen verduurzamingsmaatregelen voorgefinancierd. Wij willen dat fonds gaan vullen. Een deel van dit bedrag is revolverend. Om die reden stellen wij ons voor om dit bedrag niet in het Meerjaren InvesteringsProgramma onder te brengen, maar hiervoor een eenmalige onttrekking uit de algemene reserve te doen.

In 2020 reduceren we 28 kiloton CO2, waarvan ongeveer 12 kiloton via duurzaam ondernemen en gebouwde omgeving, 12 kiloton via duurzame energieopwekking en 4 kiloton via duurzame mobiliteit. Dit gebeurt in de projecten van het Uitvoeringsprogramma Klimaat. De lichte achterstand van 20 kiloton in 2016 lopen we zoveel mogelijk in.  
Eind 2020 zijn de windmolens langs de A16 gereed. In de visie op zonne-energie gaan we plaatsen en voorwaarden aangeven waar in het buitengebied op maaiveldniveau mogelijkheden zijn voor zonne-velden. In eerste instantie benutten we daken van huizen en gebouwen. Voor opwekken van duurzame warmte onderzoeken we mogelijkheden van zonnecollectoren en geothermie. We gaan door met verduurzaming van bedrijven(terreinen) en de gemeentelijke organisatie.
Met de Provincie Noord-Brabant spraken we onze bijdrage af aan de uitvoering van het Natuur Netwerk Brabant. Van de ambitie voor 144 hectare natuur is al 130 hectare uitgevoerd. We willen deze afspraak definitief afronden. We focussen op de mogelijkheden om stad in een park te worden door het verder vergroenen van de stedelijke omgeving.
Natuurontwikkeling zorgt niet alleen voor een betere leefwereld voor flora en fauna. We vangen daarmee ook de gevolgen op van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Voorbeelden zijn het doortrekken van de Mark, tegels eruit, groen erin, aanleg van een fontein en ontwikkeling van Natuurpoort Wolfslaar. Ook bij het Havenkwartier zijn mogelijkheden voor natuurontwikkeling.
Met VANG (Van Afval Naar Grondstof) werken we naar optimaal hergebruik van afval en dragen we bij aan een circulaire economie. We zetten de ingezette weg voort en ontwikkelen deze door.
In 2020 onderzoeken we circulaire en biobased mogelijkheden binnen de gemeentelijke organisatie. We kijken hoe Breda als Launching customer deze transitie kan versterken. Dit doen we intern en in regionale samenwerking, bijvoorbeeld de regionale pilot grondverzet en verkennen van potentie rondom biobased verkeersborden.
De gemeente begon samen met TenneT aan de opgave om de 150 kV in bebouwd gebied te verkabelen. We maken een voorlopig ontwerp en in 2022 beginnen we om de kabels onder de grond te krijgen.
Met duurzaam inkoopbeleid dragen we bij aan duurzame productie en consumptie. We zijn ons bewust van de noodzaak van duurzaam inkopen en aanbesteden. Door hier actief mee bezig te zijn geven we het goede voorbeeld.